Çoccuk gelişiminde radyo oyun ve televizyondan bahsedeceğiz. 1930-1940 yılları arasında Türkiye’de radyo yaygınlık kazanmaya başlamıştır. Eski yıllarda evde sadece radyo olduğu için aile bir arada olur ve haberleri radyodan takip ederlerdi. 1930-1940’lı yıllarda Türkiye’de okuma oranı azdı ve insanlar işitsel olan radyoyu evin bir kenarına koyar ve işlerini radyo dinlerken yaparlardı. Bu yıllarda çalışan kadınların sayısı oldukça azdı ve kadınlar evde otururken, evi temizlerken radyoyu açarlardı. Genel yayınlar kadın ve çocuklar için yapılırdı. Fakat programların azlığı ve maddi olanaksızlık sebebiyle çocuklar için radyoda dinlenecek çok seçenek yoktu. Çocukların geneli radyoyu müzik dinlemek, vakit geçirmek, eğlenmek, haber dinlemek için kullanıyorlardı.
Çocuk Gelişiminde Oyun ve Televizyon
Çocukla ne oynamak istediğine karar verirken oyunun eğitici olmasına ve çocuğun yaşına uymasına dikkat edilmelidir. Çocuğa oyunda ne kadar çok görev verilirse ve çocuk oyunda ne kadar aktif olursa kendini geliştirmesi artar. Çocuğun hayal dünyasını oyun ve oyuncaklar belirler. Çocukların hayallerine ve becerilerine hitap edecek oyun ve oyuncaklar seçilmelidir. Çocuklar oyun oynarken onları rahat bırakmalı ve müdahale etmemeliyiz. Çocuk eğer oyun oynarken rahat bir ortamdaysa özgüveni artar. Ailelerin çocuklar ile beraber oyun oynaması gerekir.

Çocuğun oyunu kurmasını ve yönetmesine izin vermek çocuktaki liderlik özelliğini ön plana çıkarır. Çocuk gelişiminde televizyon ise ses ve görüntüyü aktaran bir araçtır. Televizyonun çocuğu kolay bir şekilde etkisi altına alabilme gibi özelliği vardır. Düşünme ve eleştiri yapma gibi özellikler kazandırır. Televizyonun renkli dünyasından dolayı çocuklar her gördüğünü elde etmek isterler. Televizyonun 3 yaşa kadar zihinsel gelişim için tehlikeli olduğu bilinmektedir. Bu yaşa kadar televizyon izletilmemeli 3 yaştan sonrada çocuğun aile denetiminde belli sürelerle televizyon izlenmesi sağlanmalıdır.
Çocuk Gelişiminde Televizyon
Televizyon bağımlılığında çocukların televizyon karşısından kalkmaması, televizyon açık olmadan yemek yememesi gibi durumlar söz konusudur. Bunun böyle olmasının asıl sorumlusu ailedir. Çocuğun yemek yemesi koku, tat, görüntü bakımından fazlaca uyaran içeriyor. Çocuk televizyon karşısında yemek yerken ne yaptığını bilmez hale geliyor ve çocuğun ilgisini renkli bir ekran çektiği için çocuk o yöne doğru odaklanıyor. Televizyon yemek sırasında değil de yemekten sonra izletilmelidir. Yemek yeme alışkanlığı küçük yaştan itibaren kazandırılmalıdır. 0-3 yaş arası olan çocukların zihinleri tam gelişmemiştir. O yüzden bu yaşlardaki çocuklara televizyon izletmek sakıncalıdır. 0-3 yaş öncesi televizyon karşısına oturtulan ya da televizyon izletilerek yemek yedirilen bebeklerde dil gelişimi bozukluğu oluşmaktadır.