Çocuk gelişiminde instagram ve tiktok kullanımına dikkat edilmelidir. Ailleer, çocuk etkinlikleri, çocuklara özel eğitim gibi farklı aktivitelerle çocuklarıyla meşgul olmalıdır.

İnstagram ve Çocuk Gelişimi

İnstagram : “İnstagram” da insanlar beğeni uğruna bazı duygu geçişleri yaşamaktadır. Çocuk arkadaşının “İnstagram” hesabına bakıp arkadaşının fotoğraflarına gelen beğenilere ya da arkadaşının takipçilerine özenirken kendisi de öyle bir hesabı olmasını ister. Bu durumda çocuk hesabındaki gönderiler ya da takipçi sayısında arkadaşı kadar başarılı olamayınca çocuk içe kapanık, saldırgan davranışlar göstermeye başlar.   “İnsta g r a m” beğeni sayısına değil de içeriğe odaklanmaktadır. Hesabında nasıl içerik oluşturduğun, hangi kitleye hitap ettiğin önem kazanmaktadır. Atılan bu adım arkadaşında aynı zamanda “ beğeni uğruna “ açılan yapay/sahte hesaplar yer almaktadır. 

Kullanıcı sayısını sürekli olarak arttıran “İnstagram” artık kişilerin yeni hesap açma kısmında doğum tarihi yani yaşını sormaya başlamaktadır. Yeni dönemde birçok ülkede 13 yaşın altındaki çocuklar yeni bir hesap açamamaktadır. Bu yaş grubu çok fazla denetlenmediği için çocuklar yaşını büyük gösterip siteye giriş yapmaktadırlar.

Tiktok Çocuk Gelişimi Üzerindeki Etkisi

Tiktok: 2017 yılında hayata geçen “Tiktok” çocukların hayatına hızlı bir şekilde giriş yaptı. Bu uygulama çocuk ve gençlerin müzik eşliğinde dans etmesini, videolar çekmesini, ses efektiyle beraber birilerini taklit etmesini sağlayan bir uygulamadır. Ebeveynlerin beğeni uğruna ya da eğlence uğruna çocuklarını ekran karşısında oynatması, çocuğunda bunu eğlence ve oyun zannederek uygulaması çocuğun siber zorbalığa maruz kalmasını neden oluyor. Bu gibi video çekilen uygulamalarda çocukların yaşına uygun olmayacak şekilde giydirilip, hatta makyaj yapılıp yaşına uygun olmayan hareketlerin yapılması sağlanıp, video ki o hareketleri yapan kişileri taklit ediyorlar. Normal şartlarda 13 yaşından küçük çocukların üye olamayacağı uygulamaya çocuklar yaşlarını büyütüp üye oluyorlar. Tiktok çocuk gelişimi üzerinde olumsuz etkiye sahiptir.

Bazı çocuklarda üye olmadan ailelerin çektiği videolara dahil olarak başrol oyuncusu konumunda olabiliyorlar.  Ailelerin bilinçsizce çekip paylaştığı videolar nedeniyle çocuklar art niyetli kişilerin hedefi haline gelebiliyorlar. İnsanların birbirine benzeme çabaları, birbirini taklit etme gibi durumlar internet ortamında verimli halden tehlikeli hale dönüşüyor. Bu gibi durumlara izin verildiği sürece ise denetimli ve gizlilik ayarları kontrol edilip kullandırılması gerekir. Çocukların çok fazla eğlendiği ama çok fazla zararı olan uygulamada çocuklar siber zorbalık, sanal dolandırıcılık gibi kişiler tarafından hesaplarının ele geçirilmesi söz konusu hale gelir. Bu konu hakkında çok fazla bilgisi olmayan ebeveyn çocuğun orada şarkıya eşlik etmesini, onlar gibi hareketler sergilemesini güzel bir şey olarak görüyor, çocuklar orada başkalarının hareketlerini taklit edip kendi benliklerini unutur hale gelebiliyorlar.

Leave a comment

ETKİNLİK TAKVİMİ
ETKİNLİK TAKVİMİ